söndag, februari 17, 2008

Veckoslutet

Hopper-favorit: Room in New York (1932). Tillsammans är man mindre ensam?

Vi har haft en sådan bra helg, N och jag. En lisa (eller snarare N) för själen. I fredags tog N:s mamma och faster med oss till Köpenhamn och det var så skönt att släppa tankarna på uppsats och allt annat och bara vara där med dem och titta, prata, skratta, umgås. Solen öste ner, luften var klar och kall och världen var som ny igen. Vi var på Statens Museum for Kunst och jag dreglade mer över Hopper-affischerna i museibutiken än landskapsmålningarna på utställningen, även om vissa av dem var riktigt fina också. Sedan gick vi igenom Kongens Have ner mot Ströget och vidare till lite butiker och la grande finale: Illums Bolighus. Där önskar man att man vore antingen miljonär eller en skicklig tjuv. Väl hemma i Malmö orkade vi inte med så mycket mer än pizza, På Spåret och allmänhäng. Skönt nog.

Igår sov vi länge, åt frukost länge, åkte och kollade på dyra bilar genom skyltfönster, lagade mat och råkade kolla på hela Melodifestivalen fastän det inte var meningen. Det var i och för sig värt att se Carolas stela leende när hon inte gick vidare till final. Unleash the fury, förmodligen. Sedan blev kväll till natt och natt till morgon och vips så var vår helg slut. Fast i mitt huvud får den fortsätta att pågå.

Idag har jag sett Two Days in Paris. Den var underhållande, sann, överdriven, jobbig och lite sorglig. Som Before Sunrise och Before Sunset, fast ännu mer ocensurerad och lite svårare.Varför måste allting som människor har ihop vara så svårt? frågar man sig. För att vi alla är lite rädda och needy, förmodligen. Konstigt vore det ju annars. Min favoritreplik i hela filmen kom från Marion (Julie Delpy): There's a moment in life where you can't recover any more from another break-up. And even if this person bugs you sixty percent of the time, well you still can’t live without him. And even if he wakes you up every day by sneezing right in your face, well you love his sneezes more than anyone else's kisses. Jag är svag för sådan romantik.

Inga kommentarer: